Despre Gastroscopie

echipament gastroscopie

Autor: Dr . Buliarca Alina

Ce este endoscopia digestivă superioară?

Endoscopia digestivă superioară (EDS)  sau gastroscopia este o procedură care permite examinarea esofagului, stomacului și a duodenului (prima porțiune a intestinului subțire) cu ajutorul endoscopului. Endoscopul este un tub lung, subțire și flexibil care este dotat cu o camera de luat vederi și o sursa de lumină care permit proiectarea imaginilor preluate de la nivelul tubului digestiv pe un monitor. Pentru o mai bună vizualizare a mucoasei digestive în timpul examinării se introduce aer în tubul digestiv. Medicul analizează imaginile și pe baza lor poate stabili diagnosticul și recomandă tratamentul adecvat.

Vi s-a indicat această manoperă mai probabil pentru că prezentați una sau mai multe acuze din cele enumerate mai jos:

  • Dureri sau discomfort, neexplicate, în etajul abdominal superior
  • Arsuri în coșul pieptului sau pe piept, alimentele se întorc înapoi în cavitatea bucală
  • Tuse, infecții ale urechii, răgușeală făra altă cauză
  • Înghițirea dificilă a alimentelor și a lichidelor
  • Grețuri persistente sau/și vărsături
  • Vomitarea de sânge proaspăt sau digerat (negru) sau descoperirea de sânge digerat în scaun
  • Anemie, pierdere în greutate sau alte simptome digestivefără o cauză aparentă
  • Istoric în familie de ulcer gastric sau cancer cu localizare digestivă
  • Suferiți de o afecțiune cronică hepatică (ciroză hepatică)
  • Diaree fără o cauză precizată
  • Modificări neexplicate sau echivoce descoperite la examene radiologice sau tomografice
  • Pentru a verifica sau certifica vindecarea sau evoluția unei patologii observate anterior (polipi, ulcere, tumori)

Avantajele endoscopiei digestive superioare

Endoscopia digestivă este cea mai bună modalitate de a examina esofagul, stomacul si duodenul. Este o investigație extrem de precisă care poate depista leziuni ale tubului digestiv superior, uneori cu mult timp înainte ca pacientul să simtă simptome și să fie conștient de boală.

Prin endoscopie pot fi detectate și diagnosticate modificări precum hemoragiile, inflamațiile, ulcerațiile, infecțiile, tumorile, hernia hiatala sau ciroza hepatică existând astfel posibilitatea ca medicația și investigațiile ulterioare să fie țintite pe diagnosticul descoperit.

Spre deosebire de celelalte metode de investigare, endoscopia digestiva superioară se remarcă prin acuratețea diagnosticului, putând detecta leziuni care nu sunt vizibile prin efectuarea radiografiei cu bariu sau a altor metode imagistice (ecografie, computer tomografie). De asemenea, în comparație cu „endoscopia cu capsulă” și celelalte metode imagistice,  endoscopia digestiva superioară este unica metodă care permite recoltarea biopsiei pentru determinarea naturii leziunii depistate sau confirmarea prezenței Helicobacter pylori, cauza principală a ulcerului gastric și duodenal.

Cancerul gastric și cel esofagian pot fi diagnosticate cu ajutorul endoscopiei, însă mai important este faptul ca endoscopia digestivă poate depista cancerul în faza incipientă, cu multi ani înainte ca pacientul să acuze disconfort și să fie conștient de prezența acestei boli. Depistarea timpurie a cancerului și a altor afecțiuni oferă cele mai mari șanse de vindecare, de aceea endoscopia digestivă superioară este una dintre cele mai importante investigații din sfera gastroenterologie

Cum să vă pregătiți pentru gastroscopie?

Veți fi rugat să nu mancaţi nimic cu cel puţin 8 ore înaintea efectuării manoperei. Nu trebuie să beți lichide cel puțin 2 ore înainte de efectuarea manoperei. Este foarte important ca stomacul dumneavoastră să fie complet gol pentru a permite endoscopistului o vizualizare perfectă a mucoasei, precum și pentru a preveni riscurile unei vărsături alimentare, respectiv a aspirării acestui conținut în plămâni.

Vă rugăm să informați medicul dacă:

  • Aveți alergii, afecșiuni pulmonare sau cardiace
  • Dacă sunteți diabetic și urmați tratament cu tablete sau insulină
  • Dacă luați medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom) sau antiagregante plachetare (Clopidogrel, Aspirină)

Cum se desfășoară gastroscopia?

Înainte de endoscopie medicul vă va explica ce presupune gastroscopia și vă va ruga să semnați un consimțământ. Înainte de a semna consimțământul, trebuie să înțelegeți toate beneficiile și riscurile manoperei și să primiți un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.
Pentru o mai bună toleranță a manoperei vi se va monta o branulă la nivelul antebrațului sau mâinii prin care vi se va administra medicație (antispastice, antialgice, sedare). Tipul de medicație administrată în timpul gastroscopiei va fi aleasă de medic în urma consultului anterior și în urma explicării reacțiilor adverse posibile acestora. În ceea ce privește medicația sedativă se va semna un consimțământ separat după explicarea indicațiilor și a reacțiilor adverse ale acestui tip de tratament. Înainte, în timpul și după efectuarea gastroscopiei vi se vor monitoriza tensiunea arterială, frecvența cardiacă și respirația.

De obicei manevra durează între 5 și 10 minute. Vi se va cere să vă îndepărtați protezele dentare dacă este cazul. Dumneavoastră veți sta întins pe partea stângă cu mâinile pe lângă corp. Înaintea procedurii vi se va administra anestezie locală cu ajutorul unui spray care va fi pulverizat în partea posterioară a cavității bucale, iar între arcadele dentare vi se va plasa o piesă bucală de plastic pentru a vă proteja dantura și endoscopul. Efectul anesteziei locale dispare în aproximativ 30 minute, interval de timp în care nu veți putea mânca sau bea nimic. S-ar putea sa aveti o senzație neplacută în momentul introducerii endoscopului, dar se lucreaza în permanență pe calea digestivă astfel încât căile respiratorii nu sunt blocate și se poate respira în voie. Veți fi sfătuit(ă) să respirați adanc și rar pe durata întregii investigații.

După efectuarea gastroscopiei s-ar putea să vă simțiți balonat(ă) din cauza aerului introdus în timpul explorarii sau să simțiți o durere ușoară la nivelul gâtului. Aceste feomene vor dispărea în căteva ore.

În timpul gastroscopiei poate fi necesară prelevarea de biopsii (mici fragmente de mucoasă). Biopsiile sunt necesare pentru stabilirea infecției cu Helicobacter pylori ori a  caracterului benign sau malign al țesutului examinat. Manopera de biospie nu este dureroasă și se execută cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop. Fragmentele de țesut sunt examinate de un medic specialist iar rezultatul va fi discponibil în decurs de câteva zile.

În cazul în care se va administra medicație sedativă, după gastroscopie este absolut interzis să conduceți mașina sau un alt vehicul de locomoție, să operați sisteme automatizate sau să semnați documente oficiale. Este indicat să fiți insoțit(ă) de o perssoană cunoscută care să vă ajute să vă deplasați la domiciliu.

Care sunt posibilele complicații gastroscopiei?

În general complicațiile gastroscopiei diagnostice sunt rare. Per ansamblu rata complicațiilor este cuprinsă între 0,02% și 0,2% (sub 1 la 500de cazuri). Mortalitatea asociată acestei manopere este extrem de rară și în general asociată cu prezența bolilor grave (0,003%).

Complicațiile posibile sunt reprezentate de:

  • Aspirația (inhalarea) alimentelor sau lichidelor în plămâni.
  • Sângerare este de obicei o complicație a biopsiei, polipectomiei sau dilatațiilor. De cele mai multe ori este o sîngerare mică ce se oprește spontan. În cazul sîngerărilor mai mari tratamentul se poate face endoscopic sau dacă acesta nu are rezultate se poate interveni chirurgical. Pot fi necesare transfuzii de sânge în cazul hemoragiilor mari. În cazul unei hemoragii mai mari medical endoscopist poate indica internarea într-un spital pentru supraveghere atentă.
  • Perforația (ruperea) esofagului, stomacului sau duodenului, cu posibila trecere a conținutului digestiv în corp. Perforațiile mici se pot închide singure sau dacă sunt de dimensiuni mai mari poate fi necesară intervenția chirurgicală. În cazul perforației medicul endoscopist va indica internarea într-un spital pentru supraveghere atentă.
  • Reacții adverse ale substanțelor utilizate pentru sedo-analgezie (tulburări ale ritmului cardiac, respirației)
  • Iritarea venei la locul amplasării branulei, datorată substanțelor utilizate pentru sedo-analgezie
  • Alte complicații care pot să apară: lezări ale dinților sau a lucrărilor dentare – ciobiri, ruperi, pierderi dentare

Cu toate ca aceste complicații sunt extrem de rare, este important ca acestea să fie recunoscute cât mai repede posibil. Trebuie să contactați de urgență medicul în cazul în care după efectuarea unei gastroscopii prezentați febră, dureri la înghițire, dureri toracice sau abdominale, vărsături cu sânge sau scaun negru.

Alternative la endoscopia digestivă superioară

Endoscopia digestivă superioară este cea mai bună metodă de examinare a tubului digestiv superior deoarece pe de o parte vede modificările care apar la nivelul mucoasei, chiar și pe cele mai mici, poate preleva biopsii de la nivelul zonelor cu modificări și pe de altă parte , dacă este nevoie, se pot aplica metode de tratament endoscopic.

În cazul în care nu doriți să efectuați această manoperă, celelalte metode alternative de evaluare a tubului digestiv superior sunt reprezentate de:

  • Examenul cu bariu: veți fi invitat(ă) să beți o substanță lichidă, albă – suspensie de bariu care este opacă la raze, iar în timp acest timp medicul radiologist va examina tubul digestiv. Această metodă presupune iradiere, pot trece neobservate leziuni mici și nu se pot lua biopsii în cazul în care se vor descoperi leziuni mari.
  • Ecografia abdominală poate să vadă doar îngroșări ale mucoasei tubului digestiv, fără a putea preciza cauza acestora. Esofagul nu este vizibil prin ecografie. Leziunile mici nu sunt vizibile prin ecografie și nu se pot lua biopsii.
  • Computer tomografia toracică și abdominală este o metodă mai bună decât ecografia abdominală, dar la fel ca metodele descrise anterior nu vede leziunile mici, nu se pot lua biopsii pentru apreciza natura lor și este o metodă care iradiază.
  • Rezonanța magnetică nucleară toracică și abdominală are rezultate similare cu computer tomografia. Nu iradiază, dar dezavantajul major este imposibilitatea prelevării de biopsii și pierderea leziunlor mici.
  • Nici o examinare

În toate explorările descrise mai sus, în cazul în care se descoperă o leziune vi se va indica efectuarea endoscopiei digestive superioare pentru a putea lua biopsii și a preciza natura leziunii descoperite.

În anumite situații explorările mai sus amintite pot veni în ajutorul endoscopiei în stabilirea unui diagnostic, situație în care medicul dumneavoastră va face indicațiile de rigoare.

Ce se poate întâmpla dacă refuz endoscopia?

În cazul în care se refuză efectuarea endoscopiei digestive superioare se pot întărzia sau se pot pierde diagnostice importante (ulcer, cancer), în consecință nu se poate indica un tratament adecvat.

Ulcer Gastric

Gastrite

Polip Gastric

Cancer Gastric

Ulcer Bulbar

Fă o Programare
2024-02-10T22:21:26+00:00
Sunați Acum