Cancerul Gastric – O boală tăcută

durere-cancer-gastric

Autor: Dr. Ciobanu Ana Maria

Conform Organizatiei Mondiale de Sănătate, cancerul este prima cauză de deces la nivel mondial, iar cancerul gastric este una dintre cele mai răspândite forme de cancer. Adesea celulele canceroase cresc în interiorul stomacului ducând la formarea în timp de tumori, procesul  este de durată, iar de cele mai multe ori atunci când simptomele apar, este depașit momentul tramentului  ce are ca scop vindecarea

Factori de risc

Dietă bogată în alimente procesate, alimente cu conținut crescut de sare sau preparate prin afumare,  sexul masculin, vârsta înaintată, fumatul și consumul de alcool, infecția cu H. pylori , intervenții chirurgicale pe stomac, anemia Birmer, istoric în familie de cancer gastric sau de boli ereditare predispozante (sindrom Lynch, sindrom Peutz-Jeghers, FAP)

Simptome frecvente

Balonare după masă, durere abdominală, sațietate precoce,  episoade de vărsături frecvente , dificultăți de înghițire, scădere în greutate, semne de hemoragie – vărsături cu sânge sau aspect de “zaț de cafea” (sânge digerat), scaun negru.

Metode de diagnostic

Endoscopie digestiva superioară (gastroscopie) cu prelevare de biopsii și confirmare anatomo-patologică. Ulterior bilanțul imagistic se completează cu efectuare CT/PET-CT/RMN în vederea stadializării la distanță +/- efectuare ecoendoscopie pentru stadializare regională.

Tratament

În funcție de localizare și de stadiul cancerului se decide cea mai bună variantă de tratament. Cancerul găsit in stadiul de început (atunci când este localizat la stomac și nu s-a răspândit)poate fi tratat prin intervenție chirurgicală. În stadiul intermediar (cancerul s-a extins în ganglioni) se recurge la asocierea dintre chirurgie și chimioterapie, iar în stadiile avansate (răspândire la alte organe) este incurabil, dar se poate administra chimioterapie, imunoterapie sau alte terapii țintite cu scopul de a prelungi viața și de a crește calitatea acesteia.

Fă o Programare
2024-02-10T22:22:07+00:00
Sunați Acum