Cum sa trăiești normal în viața de zi cu zi când ai dermatite de contact?

dermatita-de-contact

Autor: Dr . Cristina Vințeler

Dermatita de contact se referă la o afectiune  cauzată de contactul dintre piele și o substanță straina ,care poate fi un alergen (provoacă o reacție alergică) sau un iritant (o substanță care lezeaza direct pielea ). Se manifesta ca o modificare a aspectului pielii putand aparea roșeață, mâncărime,  mici  umflături sau bășici pe suprafata pielii, care ulterior se sparg si  lasa  aspect umed, sau  ingrosarea pieli ,mici fisuri ,uneori dureroase,exfoliere ,aspect solzos sau uscat  .Erupția nu este contagioasă, dar este inestetica si are un impact considerabil asupra calității vieții pacientului.

Dermatita alergică de contact poate apărea după expunerea la un produs nou sau după utilizarea unui produs luni sau ani. Alergeni comuni sunt:  unele plante ( ex. iedera ,  echinaceea, gălbenele, musetelul, laleaua ,crinul, uleiul  arborelui de ceai ); cromul, cobaltul si nichelul din bijuterii , catarame, capse , fermoare  ; parfumurile și produsele cosmetice, lacul de unghii, cauciucul,latexul, colorantii , fibrele sintetice, elasticul din imbracaminte, anumite medicamente ce se aplica pe piele (ex. antibiotice ,anestezice, antihistaminice ).Iritanti frecventi sunt unele produse folosite zilnic, inclusiv săpunul, acizi si baze,detergenți,produse chimice (ex. spray-uri pentru insecte sau alti daunatori, diluanti, vopsele  ), uleiuri etc..Persoanele care au si alte afecțiuni ale pielii  prezintă cel mai mare risc, deși oricine poate dezvolta dermatită iritativa.Pacientul poate uneori  intui care este substanta declansatoare , remarcand aparitia leziunilor , in mod repetitiv dupa contactul cu aceasta .Testarea  de tip patch ,efectuata in urma unei discutii cu medicul dermatolog si/sau alergolog poate confirma sau decela  alergenul.

Relatari despre modificari ale pielii similare cu ceea ce numim astazi dermatita de contact apar pe tot parcursul istoriei omenirii , incepand cu papirusurile  din Egiptul antic (descriu  asocierea dintre expunerea la plante precum buruiana episcopului , lumina soarelui si  problemele pielii) ,   continuand cu India anului  1400 î.Hr. (relatari despre crotonul si mazăre  cauzand modificari ale pielii ),  apoi in timpul colonizării Americii de Nord,  în secolul al XVII-lea căpitanul John Smith, descrie o plantă,pe care o numeste iedera otravitoare ,care prin contact direct cu pielea producea semne și simptome caracteristice dermatitei  alergice de contact ;mai tarziu medicii englezi Robert Willan și Thomas Bateman descriu cazuri  de dermatită de contact la producatorii de pantofi,  din cauza cerii utilizate  si dermatita a mainilor la muncitorii din spalatorii . Actualmente  numărul de alergeni si  iritanți cunoscuti este  de ordinul miilor.Desi dermatita de contact rămâne ,peste secole, una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii si cea mai frecvente cauza a bolilor de piele profesionale,  in cele mai multe cazuri, măsurile de autoîngrijire și tratamentul adecvat  pot controla simptomele și pot preveni complicațiile dermatitei de contact astfel incat pacientul sa duca o viata normala Prevenitia  este ,ca in cazul tuturor bolilor, cea mai importanta . Trebuie evitat contactul cu alergenii punând o bariera intre piele si substanta daunatoare , ex. purtarea îmbrăcămintii de protecție sau aplicarea unei creme  barieră atunci când exista riscul contactului cu  un alergen . Dacă pe piele a ajuns un potential alergen ,ea trebuie spalata . Este posibil ca astfel sa se  elimine o parte din substanța daunatoare  înainte de a crea probleme. Se utilizeaza un săpun ușor, fără parfum și apă caldă. .Se evita scarpinatul si se aplica  comprese umede reci și  creme anti-mâncărime.. Dacă erupția cutanată produce disconfort până la punctul de a perturba somnul sau activitatea zilnică, dacă afectează fața sau organele genitale, este extinsa, persista  sau  se infectează, ar trebui să va prezentati la medicul dermatolog pentru a va prescrie tratament adecvat.

Fă o Programare
2024-02-10T22:21:37+00:00
Sunați Acum